Kategorier
Snickeriets maskiner

Bandsåg N:o 5, Jonsereds Fabrikers Aktiebolag

Jonsereds Fabrikers Aktiebolag Bandsåg N:o 5.

Vår lilla bandsåg är en vägg- eller pelarhängd bandsåg tillverkad 1907. Här följer Jonsereds egna beskrivning av bandsågen.

Bandsåg N:o 5, katalogbild

Som å vidstående afbildning synes är denna bandsåg avsedd att uppsättas å pelare. Det nedre hjulet är tungt och tjänstgör såsom svänghjul; det öfre är lätt. Båda äro af stor styrka, läderklädda och noggrant balanserade samt hafva en diameter af 600 m.m.
Hjulaxlerne af prima stål rotera i långa babbitslager, af hvilka det nedre är ställbart i en, det öfre i alla riktningar, hvarigenom klingan kan inställas att löpa väl.
Sågklingan hålles alltid genom häfstång och flyttbar vikt i jämn spänning, oberoende af temperaturväxlingar. Spänningen regleras lätt för olika klingor och olika arbeten.
Klingan, som är skyddad, styres och stödes af ledare.
Bordet är ställbart i giring intill 45° och kan lätt och säkert fastlåsas i önskadt läge.
Yttermått: 1200X400 m.m.
Vikt: 240 kg.
Remskifva, fast och lös: 250X76 m.m.
Hastighet: 450 hvarf pr minut.

Jonsereds Fabrikers Aktiebolag Priskurant 1906

Bandsågen som koncept patenterades av William Newberry i Storbritannien år 1809 men det dröjde ytterligare nästan 40 år innan fransyskan Anne Paulin Crepin uppfann en lödningsteknik för tunna flexibla fjäderstålsband år 1846 som bandsågen blev en verklighet. A. Perin & Company från Paris blev det första företag att sälja bandsågar efter att ha köpt rättigheterna till Annes uppfinning och efter att själva uppfunnit metoder för härdning blev det en succé. Jonsereds och Sveriges första bandsåg tillverkades 1874, bara 14 år efter USA och England.

Bandsågen är en väldigt användbar såg, framförallt för att såga ut olika enkla och avancerade former men även för klyvning av både stockar och torkat virke. Nackdelen med bandsågen är att den lämnar en ganska grov snittyta och kräver därför en hel del efterarbete. Vid långa raka eller vinkelräta sågsnitt används därför med fördel en cirkelsåg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *